Parque Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

El Parc Natural de la zona Volcànica de la Garrotxa va ser protegit l’any 1982 arran de les mobilitzacions populars en defensa del patrimoni natural i de la recuperació de les institucions catalanes. Compta amb una població important i una activitat econòmica dinàmica, ben diversificada i harmoniosa amb l’entorn. La població ha conservat una identitat forta, amb un esperit emprenador, una llarga tradició artística, unes festes i tradicions populars ben arrelades i molt participatives, una boina cuina que aprofita un rebost de qualitat i un paisatge serè i equilibrat. El Parc Natural regula i dinamitza les activitats per preservar un territori singular fent compatible les activitats econòmiques amb la preservació. El clima humit, present especialment a la cubeta olotina, permet una coberta excepcional de vegetació que a la vegada ha protegit de l’erosió els volcans i afavoreix una gran diversitat de flora i fauna.

Es tracta de la regió volcànica més ben preservada a la península ibèrica, amb una quarantena de volcans ben conservats dels quals es poden observar i trepitjar els cràters i diverses colades de lava gràcies als diversos itineraris i rutes senyalitzades. El vulcanisme es considera inactiu però no extingit.

La varietat d’hàbitats mediterranis i de muntanya mitjana humida ben conservats permeten la presència de més de 1.200 plantes amb flor -algunes úniques a la península ibèrica-, i 300 animals vertebrats. El paisatge del Parc Natural és un mosaic d’ambients forestals (alzinars, roures, fagedes), amb pastures i conreus repartits pels fons de vall i al voltant de les masies.

Vine al Parc Natural, una diversitat d’indrets interessants, les activitats que us oferim i els equipaments compromesos amb el territori us asseguren una experiència inoblidable.

5 LLOCS DESTACATS

icona-parcs-12x12 1 El Centre del Parc Natural
icona-parcs-12x12 2 El volcà del Montsacopa amb el nucli antic d’Olot
icona-parcs-12x12 3 El nucli antic de Santa Pau i el volcà Rocanegra
icona-parcs-12x12 4 Les colades de lava de Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts
icona-parcs-12x12 5 Des del nucli de Sant Feliu de Pallerols surten molts itineraris per visitar boscos, els volcans del Puig de Sant Marc i Puig Roig i cingleres

• SUPERFÍCIE
15.309 ha; inclou 28 reserves naturals (1.041 ha)

• MUNICIPIS
Castellfollit de la Roca, Mieres, Montagut, Olot, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, Santa Pau i la Vall de Bianya

• COMARQUES
Garrotxa

• ÈPOCA DE L’ANY
Tot l’any

• CENTRE D’INFORMACIÓ
Casal dels Volcans
Av. de Santa Coloma s/n 17800 Olot

• ESPÈCIES

icona-parcs-12x12 Roures pènols centenaris
icona-parcs-12x12 Boscos madurs
icona-parcs-12x12 Isopir i catifes de plantes medioeuropees de la roureda humida

icona-parcs-12x12 PRINCIPALS ACTIVITATS TURÍSTIQUES

1. Descobreix el Parc natural de la mà d’un guia

2. Itineraris del Parc Natural:

Itinerari pedestre 1: El Centre del Parc Natural (Volcà del Croscat-Santa Margarida-Fageda d’en Jordà)

Itinerari pedestre 15: El Volcà del Montsacopa i el nucli antic d’Olot

Itinerari pedestre 30: El Nucli antic de Santa Pau i el volcà Rocanegra

Itineraris pedestres 13 i 17: Les colades de lava de Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts

Itinerari pedestre 22: El Nucli de Sant Feliu de Pallerols amb els volcans del Puig de Sant Marc i Puig Roig