PARCS NATURALS

Parc Natural del Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus és el primer parc natural marítim terrestre de Catalunya. Disposa de molts valors naturals i culturals que es protegeixen a través de diverses figures,  en funció de la importància de la zona. Una de les figures és la de màxima protecció a Catalunya: Reserva Natural Integral. El Cap de Creus compta amb dos de les quatre reserves naturals integrals que hi ha a tota Catalunya: la del Cap de Creus tm. Cadaqués i la de Norfeu tm. Roses.

La del Cap de Creus és la part més oriental i es caracteritza per la seva peculiar morfologia que ha inspirat artistes com Salvador Dalí, Josep Pla, etc. Els efectes dela tramuntana i la salinitat del mar contribueixen a la formació d’aquest paisatge de gran valor geològic pels afloraments de roques metamòrfiques i granítiques. A la zona litoral, hi trobem les plantes més adaptades a les condicions climàtiques d’aquesta zona, les quals constitueixen sens dubte la vegetació més interessant del Parc i que no té rèplica enlloc del litoral català. Les espècies més característiques són l’armèria del Rosselló (Armeria ruscinonensis), l’ensopeguera (Limonium tremolsii) i, sobretot, seseli farreny, autèntica joia botànica, ja que no es troba en cap altre lloc del món. Totes elles gaudeixen de protecció.

LLOCS DESTACATS

Sant Pere de Rodes

Monestir benedictí d’origen incert, autèntica joia de l’art romànic català amb construccions que daten des del segle X fins al XVIII

Dòlmens

Al Parc hi ha una àmplia mostra de monuments megalítics. Entre ells hi trobem la Creu d’en Cobertella (Roses), el dolmen més gran de Catalunya

Portlligat

Casa Museu Salvador Dalí; badia que és port natural i l’única que disposa de boies de fondeig ecològic per evitar el fondeig sobre posidònia. L’illa homònima, des de l’any 1995, és propietat de la Diputació de Girona, la qual va realitzar, juntament amb l’Obra Social “La Caixa” i diversos voluntaris, una regeneració dels hàbitats naturals mitjançant l’eliminació de la flora exòtica: principalment, ungla de gat (Carpobrotus sp)

Paratge natural de Tudela

Acollí el centre de vacances Club Med i s’ha restaurat. Mostra afloramentsgeològics de gran importància, on destaquen les roques com s’Àliga i Es Camell, que inspiraren artistes com ara Salvador Dalí

El Cap Norfeu està situat al sud-est de la península del Cap de Creus, entre les badies de Jóncols, al nord, i de Montjoi, al sud. Forma una estreta península, allargada i corbada, molt rocsa i plena de penya-segats i coves naturals, que s’endinsa a dos km a la Mediterrània i tanca, pel nord, el golf de Roses. Al punt més elevat del Cap Norfeu hi ha les restes d’una torre de guaita, anomenada La Torre de Norfeu. Es va construir pels volts del 1604, com a part del sistema defensiu del golf de Roses contra els corsaris. Actualment només resta dempeus el primer pis i el mur exterior que originalment era una cisterna. La torre deixà de ser un edifici militar quan la van volar els francesos, a la segona meitat del segle XVII, i posteriorment s’utilitzà per a usos agrícoles.

INFORMACIÓ D'INTERÈS

null

Superfície

10.780 ha de superfície terrestre i 3.064 de superfície marítima

null

Època de l'any

El vessant marí a l’estiu i la resta tot l’any, però és millor evitar els mesos de calor

null

Municipis

Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Pau, El Port de la Selva, Roses, La Selva de Mar i Vilajuïga

null

Centre d'informació

Palau de l’Abat (Monestir de Sant Pere de Rodes)
17489 El Port de la Selva

null

Comarques

Alt Empordà

null

Contacte

icona-parcs-12x12 Pi blanc
icona-parcs-12x12 Alzina surera
icona-parcs-12x12 Estepa borrera
icona-parcs-12x12 Estepa blanca
icona-parcs-12x12 Estepa negra
icona-parcs-12x12 Càdec
icona-parcs-12x12 Armèria
icona-parcs-12x12 Fonoll marí
icona-parcs-12x12 Posidònia
icona-parcs-12x12 Caragola
icona-parcs-12x12 Sèseli de farreny
icona-parcs-12x12 Ensopeguera
icona-parcs-12x12 Limonium geronense

icona-parcs-12x12 Llangardaix comú
icona-parcs-12x12 Ratpenat orellut
icona-parcs-12x12 Ratpenat gran de ferradura
icona-parcs-12x12 Àliga cuabarrada 
icona-parcs-12x12 Cabirol
icona-parcs-12x12 Corb marí emplomallat
icona-parcs-12x12 Coral vermell
icona-parcs-12x12 Dofí llistat
icona-parcs-12x12 Dofí mular
icona-parcs-12x12 Tortuga de rierol
icona-parcs-12x12 Xoriguer petit
icona-parcs-12x12 Duc
icona-parcs-12x12 Llagosta plegamans

 PRINCIPALS ACTIVITATS TURÍSTIQUES

  1. Esports d’aigua: caiac, vela, snorkel, submarinisme, windsurf
  2. Esports terrestres: senderisme, Trail running, BTT
  3. Visites als espais d’interès al patrimoni cultural ( arquitectura, art, megalitisme…)
  4. Visites d’interès al patrimoni natural (biodiversitat, geologia, paisatgístic)
  5. Visites als espais d’interès al patrimoni sociocultural (pesca, viticultura, conreu de l’oliva o olivicultura, gastronomia)