Les 10 immersions submarines que no et pots perdre a la Costa Brava

Les aigües de la Costa Brava alberguen un món ple de vida amb una flora i fauna d’allò més rica i variada. El perfil retallat que la caracteritza s’estén sota el mar en racons rocallosos, turons submergits, coves grans i lluminoses, impressionants parets i espectaculars prats de posidònia, sense oblidar escenaris únics com els vaixells enfonsats.

En cadascun d’aquests llocs trobareu un esclat de vida: peixos petits i grans nedant en estol pel blau o vigilant el seu territori prop de les roques, gorgònies multicolors que entapissen parets senceres, prats de posidònia on s’arreceren els alevins i racons protegits on prosperen colònies de corall vermell.

La millor manera de descobrir aquest paradís? Fent submarinisme amb els més de 35 centres especialitzats, on veritables enamorats del mar us acompanyaran en aquesta experiència. Amb ells hem recopilat les 10 millors immersions de la Costa Brava, una mostra excepcional de tot el que ens ofereix aquest mon fascinant.

I si no teniu titulació? Animeu-vos a fer el curs o a iniciar-vos amb un bateig, o gaudiu dels itineraris interpretatius d’snorkeling, on us explicaran allò que cal saber per entendre i preservar aquest hàbitat tant proper i a l’hora tan desconegut.

Recordeu que a la Costa Brava hi podeu practicar tot tipus d’activitats nàutiques, amb multitud d’empreses a la vostra disposició.

Costa Brava. Snorkeling.�JordiChias. CBGTB Image Archive

Crèdit: Jordi Chias

Blanes - La Seca

Immersió amb sortida des de la platja. La Seca és una imponent roca que s’enlaira dels 14metres de fondària fins als 3m. Hi podem veure 4 canons del s XVI, fruit de diversos naufragis.  Envoltant-la,  trobarem una escletxa que ens du fins una petita xemeneia plena de vida.

Nivell:  Principiants

Centres a Blanes:  Blanes-sub

Costa Brava. �JordiChias. CBGTB Image Archive

Crèdit: Jordi Chias

Tossa - La Mar Menuda

Immersió des de la platja, que ens porta en pocs minuts a fons rocosos d’entre 12 i 15 metres de fondària,  ideals per a principiants. Es habitual trobar-hi cavallets de mar durant tot l’any, a més de raps, peixos lluna o sèpies, entre d’altres.  Els més experts poden arribar fins els 30m on trobem una zona freqüentada per làbrids, sovint dedicats a desparasitar altres peixos.

La Mar Menuda és també una de les millors nocturnes que es poden fer a la Costa Brava.

Nivell: Tots els nivells.

Centres a Tossa: Andreas Diving, Superdive Tossa, Water Sports/Dive Tossa

Palamós - Boreas

El Boreas és un vaixell de la Segona Guerra Mundial enfonsat l’any 1989 per a la pràctica del submarinisme. S’hi pot fer immersió entre els 20 i els 32 metres de fondària i és un dels derelictes més coneguts de la Costa Brava. Hi trobareu especialment congres, sargs i llobarros.

Nivell: Avançat

Centres a Palamós: Gidive Center PalamósH20 Diving Center i Palamós Dive Center 

Calella, Llafranc i Tamariu – Els Ullastres

Els Ullastres són una formació de tres muntanyes submergides, cadascuna de les quals és una immersió en si mateixa. Les immersions comencen a partir dels 8 metres, amb desnivells, coves i passadissos estrets on trobem especialment meros, escòrpores, morenes i una gran quantitat de gorgònies.

Nivell: Principiant

Centres a Calella, Llafranc i Tamariu: Poseidon Diving, Snorkel Diving Center, Triton Diving, Stollis Divebase

_MG_0799.David Carbo

Crèdit: David Carbó

Aiguablava-Begur – Furió Fitó

Una de les formacions rocoses submarines més impressionants de tota la costa. Un enorme massís submergit que comença a 14metres de fondària, amb base més enllà del 65m, on es possible fer immersions de tots els nivells i veure pràcticament tot tipus de peixos i organismes subaquàtics.

Nivell:  Tots els nivells

Centres a Begur: Begur Dive

submarinisme

Crèdit: Jordi Chias

L’Estartit, Illes Medes - La Vaca

Reconeguda immersió de la reserva marina de les Illes Medes, inconfusible per les seves obertures àmplies i lluminoses, cobertes d’espectaculars gorgònies. No hi falta la increïble fauna de la reserva, des de majestuosos meros a colorits nudibranquis.

Nivell: Tots els nivells

Centres a l’Estartit: Aquàtica, Calypso Estartit, Hotel & Diving Les Illes, Diving Center La Sirena, El Rei del Mar, Lassdive, L’Escola Nàutic & Diving; Medaqua, Oceansub, Unisub Estartit, Xaloc Diving Center.

L’Escala - El Marmoler

Vaixell enfonsat, anomenat “El Marmoler” per la càrrega de marbre que duia i que encara descansa al fons del mar. Immersió imprescindible per a tots els submarinistes experts, ja que sembla talment que encara navegui, ara per un oceà de sorra. Fondària entre 36 i 40 metres.

Nivell: Avançat

Centres a l’Escala: Dive Paradis, Mateua Dive, Orca Diving Center

Roses / Cap de Creus - Cap Norfeu – El Gat

La immersió més apreciada i coneguda del sud del Cap de Creus. Situada a la punta del Cap Norfeu, és un lloc molt ric tant en fauna fixa com en peixos. El fons comença a peu d’una paret rocosa a una desena de metres de profunditat i baixa fins a uns 25 metres. Les parets cobertes de gorgònia vermella acaben en fons sorrenc.

Nivell: Tots els nivells

Centres a Roses, Montjoi i Jòncols: Centre d’immersió Roses, Roses Sub, Montjoi Diving Center, Eurodivers/Cala Jòncols.

D070477

Cadaqués – La Massa d’Or

Immersió emblemàtica, l’illot rep el nom pel reflex de l’aigua al fons de roca. En estar separada de la costa i oberta als embats del mar, és una zona difícil per fer-hi immersió ja que rep tot tipus de vents i corrents, però en els dies bons és espectacular tant pel conjunt d’illots submergits, com per la quantitat de peix que s’hi troba. Un indret excepcional de busseig a la Costa Brava.

Nivell: Avançat

Centres a Cadaquès: Sotamar Diving

_JCH7356

Llançà /Colera – Bau de la Punta del Molí

Bau estret i llarg, lleugerament separat de la costa, que va des de 4 fins a 40 metres de fondària. La paret, coberta de gorgònies, és de gran verticalitat, donant al capbussador una especial sensació d’ingravidesa. Hi trobem gran densitat de peix, tant meros, déntols o congres com espets i altre peix de pas.

Nivell: Tots els nivells

Centres a Llançà i Colera: Centre d’Immersió Cap de Creus  i Diving Center Colera.

Allotjament

Amb un dia no n’hi ha prou! Si decidiu passar uns dies a la Costa Brava combinant el submarinisme amb la resta d’oferta gastronòmica, cultural o de natura que ofereix aquest territori,  podeu allotjar-vos en algun d’aquests establiments ideals per gaudir-ne amb amics o en família i on us podran informar de totes les activitats disponibles.