Les millors excursions per l’interior de de les comarques de Girona

La Ruta del Ter o els senders de gran recorregut (senyals vermelles i blanques) com el GR1 o el GR83 creuen, per etapes, vàries comarques de l’interior de Girona. De dificultats diverses, paisatges i camins d’admirar, alguns d’ells amaguen també molta història. Tots estan ben senyalitzats i val la pena endinsar-s’hi. A continuació us presentem algunes etapes!

GR 1

El GR1, conegut també com a Sender Històric, recorre per places tan rellevants com Castelló d’Empúries, Besalú, Ripoll o Sant Joan de les Abadesses. Consta de 26 etapes i s’inicia a Sant Martí d’Empúries i acaba a el Pont de Montanyana, travessant transversalment Catalunya. A continuació us en presentem tres etapes de diversa dificultat, aptes per a tothom.

De Banyoles a Besalú

Des de la capital del Pla de l’Estany, que resguarda el famós estany, fins arribar a Besalú, un dels pobles més coneguts de la Garrotxa i de Catalunya, amb el pont inconfusible que el caracteritza. Es tracta de 15km i un desnivell molt suau de 200m. En un primer moment pujareu fins al puig de Sant Martirià, amb unes vistes precioses de Banyoles i el Pirineu. A continuació, creuareu el poble de Serinyà i després de trepitjar alguns carrerons d’aquesta vila entrareu a la comarca de la Garrotxa. L’entrada a Besalú serà per la porta gran, i mai millor dit, pel pont fortificat que va ser construït entre els segles XII i XIV, un marc on no podreu evitar la fotografia de record!

Distància: 15km

Desnivell: 200m

Dificultat: Fàcil

D’Oix a Sant Pau de Segúries

Aquesta etapa és més llarga, de 19km i 900m de desnivell positiu. Comença a Oix i ressegueix la riera d’aigües cristal·lines fins a superar el coll de Toralles. Des d’aquí us endinsareu per la Vall del Bac, que destaca pels seus preciosos boscos i per la presència de diverses ermites romàniques. L’etapa finalitza al poble de Sant Pau de Segúries, sense abans rodejar el Gra de Fajol i creuar-vos amb l’ermita de Santa Magdalena del Coll. Un recorregut una mica més exigent perfectament assequible sense pressa i al vostre ritme!

Distància: 19km

Desnivell: 900m

Dificultat: Mitjana

Gra de Fajol.Albert Duch.Arxiu d'Imatges PTCBG

Crèdit: Albert Duch

De Camallera al Veïnat de Can Dalmau

Etapa de transició que es caracteritza pels relleus suaus i ondulats. Visitareu el nucli de Llampaies, amb els seus horts ben cuidats, i podreu gaudir de la fresca fondalada de la riera de Llampaies, on hi creix un bonic bosc de ribera. Des d’Orriols tindreu unes bones vistes del massís del Montseny i de la serra del Mont, amb el seu santuari al capdamunt, residència temporal del poeta Jacint Verdaguer. La constant presència de tractors i de maquinària agrícola pesada us recordarà que l’agricultura continua sent una activitat econòmica molt important en aquesta zona.

Distància: 16km

Desnivell: 250m

Dificultat: Fàcil

GR 83

Aquest sender és ple d’història, ja que el seguiren milers d’exiliats entre el gener i el febrer de 1939 fugint cap a França. Al mateix temps recupera camins que van servir de pas per a molts oficis: minaires, traginers, transhumants, moliners… Té inici a Mataró i s’enfila cap al nord per les comarques del Maresme, Vallès Oriental, la Selva, la Garrotxa, el Ripollès i fins a Conflent. Us proposem tres etapes, de caire una mica més exigent, que transcorren per les comarques gironines.

De Riells i Viabrea a Arbúcies

Etapa inaugural del GR 83 o Camí del Nord en el seu sector gironí. S’inicia a la frontera entre la comarca de La Selva i el Vallès Oriental i arriba fins al poble d’Arbúcies, dins el Parc Natural del Montseny. Durant el recorregut us creuareu amb la riera de Sant Llop i el bosc mediterrani de Les Agudes i, més endavant, us endinsareu a la Catalunya humida. L’encís del paratge de Riells i el Torrent de Torroella facilitaran la pujada fins al casalot de Sant Climent, des d’on davallareu, entre castanyers i alzinars fins a destí. En total són 17,6km amb un ascens de 750 m, que us faran guanyar un bon dinar.

Distància: 17,6km

Desnivell: 750m

Dificultat: Mitjana

De Les Planes d’Hostoles a Olot

Aquest tram de sender és perfecte per copsar la màgia de la Garrotxa i conèixer-ne la seva autenticitat, passant a tocar de quatre volcans: Traiter, Can Tià, Santa Margarida i Puig Jordà. Una manera ideal d’apropar-se al seu vulcanisme, les seves fèrtils planes, grans masies i la mítica Fageda d’en Jordà. Un recorregut perfecte per comprovar que, com diu el diccionari.cat, la paraula garrotxa significa terra aspra, trencada, de mala petja. Així que, ja sabeu què toca, cordar-se bé les botes i a caminar perquè us esperen 21km i 600m de desnivell!

Distància: 21km

Desnivell: 600m

Dificultat: Mitjana

Estany de Malniu. Alex Tremps. Arxiu Imatges PTCBG

Crèdit: Alex Tremps

D’Arbúcies a Osor

Aquesta etapa, molt forestal, us descobrirà el cor de les Guilleries. Joanet, enclavat a la falda de la muntanya i amb molt bones vistes de Les Agudes, us sorprendrà i podreu gaudir de la calma que s’hi respira. També passareu prop de Sant Hilari Sacalm,  famós per les seves aigües minerals. Caminareu per terres mítiques del bandolerisme català, on durant el segle XVII la banda de Joan Sala (àlies Serrallonga) va fer-hi de les seves. Passat el coll de Llevanyes i prop del puig de Sant Miquel Solterra (o de les Formigues) us submergireu  a les ombrívoles profunditats del sot de la Noguerola. Al fons de la vall us espera l’encantador poblet d’Osor, amb la seva riera i el seu bonic pont medieval.

Distància: 25km

Desnivell: 900m

Dificultat: Alta

Ruta del Ter

La Ruta del Ter consta de deu etapes que ressegueixen el riu Ter, amb inici a al refugi d’Ulldeter i fins a la Gola del Ter, on el riu desemboca a la Mediterrània. Les etapes van des de 14km la més curta fins a 33km la més llarga i principalment se circula per GR, PR, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i, en algun tram, per carreteres asfaltades. Al web de la ruta podeu trobar informació detallada sobre totes les etapes i un directori de serveis on allotjar-vos. Si no us animeu a realitzar la ruta sencera, sempre podeu fer alguna de les etapes i anar-la descobrint a poc a poc.