Parc Natural del Cap de Creus

El Parc Natural de Cap de Creus és el primer parc natural maritimoterrestre de Catalunya. Els seus nombrosos valors naturals i culturals es protegeixen a través de diverses figures, en funció de la importància de la zona. Una de les figures de què gaudeix és la de màxima protecció a Catalunya: la Reserva Natural Integral. El Parc té dues de les quatre Reserves Naturals Integrals que hi ha a tot Catalunya: la del Cap de Creus, al terme municipal de Cadaqués, i la del Cap Norfeu, al municipi de Roses. Per a garantir la màxima preservació d’aquests indrets únics i singulars, a les Reserves Naturals Integrals, no es pot sortir dels itineraris habilitats pel Parc.

La Reserva Natural Integral del Cap de Creus és la part més oriental del Parc i es caracteritza per una morfologia peculiar que ha inspirat artistes com Salvador Dalí o Josep Pla, entre altres. Els efectes de la tramuntana i la salinitat del mar han contribuït a la formació d’un paisatge de gran valor geològic pels afloraments de roques metamòrfiques i granítiques. A la zona litoral hi trobem les plantes més adaptades a les condicions climàtiques d’aquest espai, que constitueixen, sens dubte, la vegetació més interessant del Parc i que no tenen rèplica en cap altre punt de la costa catalana. Les espècies més característiques són l’armèria del Rosselló (Armeria ruscinonensis), l’ensopeguera (Limonium tremolsii) i, sobretot, el sèseli de Farreny (Seseli farrenyi), considerat una autèntica joia botànica perquè no es troba en cap altre indret del món. Totes aquestes espècies gaudeixen de protecció.

Parc acreditat amb:

Logo Europarc català

Un compromís de col·laboració entre l’entitat i el territori per treballar per una gestió responsable, sostenible i de qualitat del turisme.

LLOCS DESTACATS

Sant Pere de Rodes

Monestir benedictí d’origen incert, veritable joia de l’art romànic català, amb construccions que daten des del segle X fins al XVIII.

Dòlmens

Al Parc hi ha una àmplia mostra de monuments megalítics, entre els quals trobem la Creu d’en Cobertella (Roses), el dolmen més gran de Catalunya.

Portlligat

En aquesta badia, un port natural que disposa de boies de fondeig ecològic per no malmetre la praderia de posidònia, es troba situada la Casa-Museu Salvador Dalí. L’illa homònima és propietat, des del 1995, de la Diputació de Girona, que, juntament amb l’Obra Social “la Caixa” i diversos voluntaris, ha portat a terme una regeneració dels hàbitats naturals mitjançant l’eliminació de la flora exòtica, principalment l’ungla de gat (Carpobrotussp.).

Paratge natural de Tudela

Aquest paratge va acollir en el passat el centre de vacances Club Med, i actualment s’ha restaurat. Mostra afloraments geològics de gran importància, entre els quals destaquen roques com s’Àliga i es Camell, que van inspirar artistes com ara Salvador Dalí.

El Cap Norfeu està situat al sud-est de la península del Cap de Creus, entre les badies de Jóncols, al nord, i de Montjoi, al sud. Forma una península estreta, allargada i corbada, molt rocosa i plena de penya-segats i coves naturals, que s’endinsa 2 km al Mediterrani i tanca, pel nord, el golf de Roses. Al seu punt més elevat hi ha les restes d’una torre de guaita anomenada Torre de Norfeu, construïda pels volts del 1604 com a part del sistema defensiu del golf de Roses contra els corsaris. Actualment només resta dempeus el primer pis amb el seu mur exterior, part que en origen va ser una cisterna. La torre va perdre la funció d’edifici militar quan la van volar els francesos, a la segona meitat del segle xvii, i posteriorment es destinà a usos agrícoles.

INFORMACIÓ D'INTERÈS

null

Superfície

10.780 ha de superfície terrestre i 3.064 de superfície marítima

null

Època de l'any

El vessant marí a l’estiu i la resta tot l’any, però és millor evitar els mesos de calor

null

Municipis

Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Pau, El Port de la Selva, Roses, La Selva de Mar i Vilajuïga

null

Centre d'informació

null

Comarques

Alt Empordà

null

Contacte

972 38 75 59

icona-parcs-12x12 Pi blanc
icona-parcs-12x12 Alzina surera
icona-parcs-12x12 Estepa borrera
icona-parcs-12x12 Estepa blanca
icona-parcs-12x12 Estepa negra
icona-parcs-12x12 Càdec
icona-parcs-12x12 Armèria
icona-parcs-12x12 Fonoll marí
icona-parcs-12x12 Posidònia
icona-parcs-12x12 Caragola
icona-parcs-12x12 Sèseli de farreny
icona-parcs-12x12 Ensopeguera
icona-parcs-12x12 Limonium geronense

icona-parcs-12x12 Pebrots de ruc
icona-parcs-12x12 Campanera de Sicília
icona-parcs-12x12 Bunium bulbocastanum
icona-parcs-12x12 Isòet
icona-parcs-12x12 Falzia roja
icona-parcs-12x12 Asplenium obovatum
icona-parcs-12x12 Falguera marina
icona-parcs-12x12 Cosentinia vellea
icona-parcs-12x12 Escanyacabres
icona-parcs-12x12 Alga de mar
icona-parcs-12x12 Coscinocladium gaditanum
icona-parcs-12x12 Roccella phycopsis

icona-parcs-12x12 Llangardaix comú
icona-parcs-12x12 Ratpenat orellut
icona-parcs-12x12 Ratpenat gran de ferradura
icona-parcs-12x12 Àliga cuabarrada 
icona-parcs-12x12 Cabirol
icona-parcs-12x12 Corb marí emplomallat
icona-parcs-12x12 Coral vermell
icona-parcs-12x12 Dofí llistat
icona-parcs-12x12 Dofí mular
icona-parcs-12x12 Tortuga de rierol
icona-parcs-12x12 Xoriguer petit
icona-parcs-12x12 Duc
icona-parcs-12x12 Llagosta plegamans

 PRINCIPALS ACTIVITATS TURÍSTIQUES

  1. Esports d’aigua: caiac, vela, snorkel, submarinisme, windsurf
  2. Esports terrestres: senderisme, trail running, BTT
  3. Visites als espais d’interès del patrimoni cultural (arquitectura, art, megalitisme…)
  4. Visites d’interès al patrimoni natural (biodiversitat, geologia, paisatge)
  5. Visites als espais d’interès del patrimoni sociocultural (pesca, viticultura, conreu de l’oliva o olivicultura, gastronomia)