Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Antigament, els Aiguamolls de l’Empordà ocupaven gairebé tota la plana de la badia de Roses i del baix Ter, però l’extensa àrea marjalenca va anar desapareixent a causa, sobretot, de l’expansió agrícola. El gran estany de Castelló, ja forma part de la història. L’any 1983, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de protecció dels aiguamolls empordanesos.
El seu patrimoni natural és un espai de convivència entre aigua, terra, ésser humà i natura. Un mosaic d’ecosistemes interdependents però, alhora, ben diferenciats dona als aiguamolls una riquesa natural singular i en fa un veritable oasi. El golf de Roses ofereix recer a les aus en temps de fortes tramuntanades. A tota la franja litoral del Parc hi són presents extensos sorrals que constitueixen algunes de les darreres platges verges de la Costa Brava. Els estanys i aiguamolls d’aigua dolça, el més emblemàtic dels quals és el de Vilaüt, són el que queda actualment de l’antic estany de Castelló.

LLOCS DESTACATS

Estany del Cortalet

A tocar del centre d’informació hi trobem un estany amb tres aguaits que permeten apropar-se a la fauna salvatge, sobretot l’ornítica, i gaudir de la seva visió.

Estany del Vilaüt

Reminiscència de l’antic estany de Castelló-Palau, que ocupava una gran extensió de la plana, és un refugi de tranquil·litat per a moltes espècies. La seva època de màxima esplendor coincideix amb l’arribada dels ocells estivals, quan floreixen els lliris grocs i els ranuncles.

Observatori Senillosa

Dalt d’unes antigues sitges d’arròs hi ha l’observatori Senillosa. Val la pena pujar-hi per gaudir d’una perspectiva magnífica d’una extensa zona del Parc, amb unes vistes excel·lents de la fauna, dels hàbitats i del conjunt de l’espai, sobretot de la reserva de les Llaunes, formada per llacunes salobroses, i de la ratlla blanca de les platges de sorra i les dunes que dibuixen el perfil litoral de la badia de Roses.

Illa de Caramany

A la part final del Fluvià hi trobem la tercera reserva natural integral del Parc, un meandre retallat l’any 1979 que va donar com a resultat una illa de bosc de ribera, convertida avui en refugi de moltes aus.

La seva situació interior, lluny del mar, fa que les aigües siguin completament dolces. El Parc Natural ha promogut la recuperació i la creació de nous estanys, com ara el del Cortalet o els estanys Europa. La vegetació de les seves ribes té un interès botànic i faunístic evident. Els conreus, com ara el de l’arròs, recuperat d’ençà de la creació del Parc Natural, ocupen un gran percentatge de la superfície d’aquest espai. La zona dels Aspres està coberta per conreus de secà (com ara vinyes), brolles i pastures, bosquines de suros, alzines i roures així com taques de pins en alguns indrets, com ara la Torre del Vent, el punt més elevat del Parc. També hi trobem un bon nombre de masos, cortals i veïnats escampats per la plana. Sovint es troben integrats al paisatge i ofereixen refugi a la fauna i la flora salvatges.

INFORMACIÓ D'INTERÈS

null

Superfície

Unes 5.000 ha, de les quals un 20% sota la figura de Reserva Natural Integral estrictament protegida. Dividida en tres grans espais: al Nord la Reserva Integral dels Estanys, al Sud la de les Llaunes i la de l’Illa de Caramany a Sant Pere Pescador.

null

Època de l'any

Tot l’any, però la millor època és de març a juny i de novembre a febrer

null

Municipis

Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, Palau-saverdera, Peralada, Pau, Pedret i Marzà, l’Escala, Roses i l’Armentera

null

Centre d'informació

El Cortalet
Ctra. de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries (GIV-6216), km 4,2
17486 Castelló d’Empúries

null

Comarques

Alt Empordà

null

Contacte

972 45 42 22

icona-parcs-12x12 PRINCIPALS ACTIVITATS TURÍSTIQUES

1. Activitats de lleure:

 • Passejades i senders fàcils
 • Senderisme interpretatiu
 • Cicloturisme
 • Centres d’aventura

2. Activitats de natura:

 • Observació de fauna i flora
 • Fotografia de natura

3. Activitats i esdeveniments culturals:

 • Visita a centres d’interpretació i museus
 • Cursos i tallers
 • Xerrades, conferències i presentacions
 • Concursos
 • Exposicions
 • Gastronomia