Parc Natural del Montseny

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny és situat a la Serralada Prelitoral Catalana, de la qual és el massís més enlairat. Des del punt de vista orogràfic, el Montseny s’inicia a cotes de menys de 200 m al vessant oriental i s’enfila fins a poc més dels 1.700 m. El riu Tordera segmenta la muntanya en tres grans subunitats: a ponent el pla de la Calma i el puig Drau (1.344 m), al nord el cim del Matagalls (1.693 m), i a llevant el pic de les Agudes (1.706 m) i el turó de l’Home (1.707 m), cim culminant del massís.

El mosaic trencat que configura la diversitat d’ambients dóna una gran riquesa paisatgística i biològica al parc natural: serres, torrents, boscos, conreus i planes enlairades. La presència de l’home a la zona, des d’èpoques remotes, ha modelat un paisatge humanitzat que remarca encara més la diversitat de la muntanya.

El projecte d’ordenació del Parc Natural del Montseny, promogut per les diputacions de Barcelona i Girona, es basa en l’equilibri entre la conservació dels sistemes naturals i el patrimoni cultural, el desenvolupament socioeconòmic compatible i la regulació de l’ús públic, i en la voluntat d’un projecte participat pels municipis que en formen part i per les institucions i els col·lectius vinculats a aquest territori.

Parc acreditat amb:

Logo Europarc català

Un compromís de col·laboració entre l’entitat i el territori de treballar per una gestió responsable, sostenible i de qualitat del turisme

LLOCS DESTACATS

Castell de Montsoriu

Una de les fortaleses més representatives de Catalunya. Té el seu origen al segle X, estretament vinculat als vescomtes de Cabrera, una de les famílies més poderoses durant l’època medieval. Destaquen la torre de l’homenatge, de la segona meitat del segle X, les estances nobles del pati d’armes o la gran cisterna, amb una capacitat per a més de 250.000 litres.

Museu etnològic del Montseny, la Gabella

Situat al bell mig d’Arbúcies, a la plaça de la Vila. Té 15 sales dedicades al patrimoni cultural del massís del Montseny. A la planta baixa es poden veure audiovisuals dedicats al Castell de Montsoriu i sobre les llegendes del massís, a més d’una maqueta del recinte del castell al segle XIV i restes trobades en les excavacions que s’hi han fet.

Sant Marçal

Punt de sortida per a les excursions a Les Agudes i al massís de Matagalls. Al mateix coll s’hi troben l’ermita de Sant marçal i la taula dels Tres Bisbes, on conflueixen les diòcesis de Barcelona, Vic i Girona.

Turó del Montgrós

La muralla ibèrica de Montgrós és un dels monuments arqueològics del Montseny que més impressionen el visitant, tant per la seva espectacularitat constructiva com per les escenes que suggereix, amb els nostres remots avantpassats arrecerant-se rere les muralles, resistint els atacs dels invasors. Els primers testimonis de l’ocupació del turó se situen al voltant del segle X aC, mentre que la muralla comença a aixecar-se al segle IV aC. Els romansaconsegueixen, finalment, la rendició i domini dels habitans de la zona, però la muralla es continua utilitzant fins l’època medieval. El turó del Montgrós està situat al terme municipal del Brull, a la comarca d’Osona.

El Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Montseny va entrar en vigor el 31 de gener de 2009, en substitució a l’aprovat el 1977 (província de Barcelona) i 1978 (província de Girona).  Aquest pla ha de ser una eina que faci del Montseny un territori viu i dinàmic, on la protecció del medi natural sigui compatible amb la qualitat de vida dels seus ciutadans i el gaudi dels visitants.

L’any 1978 la UNESCO va incloure el Montseny dins la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera del programa MAB (Home i Biosfera).

INFORMACIÓ D'INTERÈS

null

Superfície

31.063,90 ha

null

Municipis

Aiguafreda, El Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, La Garriga, Gualba, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent, Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu i Viladrau

null

Comarques

Selva, Osona i Vallès Oriental

null

Època de l'any

Tot l’any: a l’hivern possible presència de neu en cotes altes.

null

Centre d'informació

Masia Mariona
Ctra. 5119, km 2,5 Mosqueroles
08479 Fogars de Montclús

null

Contacte

938 475 102

icona-parcs-12x12 Pica-soques blau
icona-parcs-12x12 Granota roja
icona-parcs-12x12 Liró gris
icona-parcs-12x12 Ratpenat de Bechstein
icona-parcs-12x12 Banyarriquer del faig
icona-parcs-12x12 Ànec de coll verd
icona-parcs-12x12 Ànec mandarí
icona-parcs-12x12 Blauet

icona-parcs-12x12 Tritó del Montseny

icona-parcs-12x12 PRINCIPALS ACTIVITATS TURÍSTIQUES

Itineraris senyalitzats

PR-C 201: Castell de Montsoriu

PR-C 204: Pujada a Santa Fe de Montseny

PR-C 205: Ascensió a Matagalls des de Viladrau

GR 5-2a: Matagalls – coll Pregon – Sant Marçal

GR 5-2b: Sant Marçal – les Agudes – Turó de l’Home

SL-C 81: Sender del castanyer de les Nou Branques

SL-C 82: des de Coll de Bordoriol a coll Pregon

SL-C 84: de la riera d’Arbúcies a Sant Marçal

SL-C 88: de Gaserans a coll de n’Orri